Wat is een kindercoach?
Een kindercoach is iemand die laagdrempelige, kortdurende, praktische begeleiding biedt aan kinderen vanaf ongeveer vier jaar. Ik geloof dat de antwoorden altijd in een kind zelf zitten. Ieder kind heeft zijn eigen en unieke eigenschappen en kwaliteiten. Samen zullen we dan ook aan de slag gaan om opnieuw te ontdekken waar de krachten, kwaliteiten en talenten van het kind liggen en hoe we die in kunnen zetten zodat het kind weer, samen met hulp van de ouders, verder kan gaan om te ontwikkelen, te leren, te spelen en vooral ook om te kunnen genieten van het leven..
![Screenshot_20171222-123735[1] Screenshot_20171222-123735[1]](http://liefenleefkracht.nl/wp-content/uploads/2018/04/Screenshot_20171222-1237351.jpg)
Kindercoaches werken oplossingsgericht en kijken dus verder voorbij het probleem. Zo wordt er aan het zelfvertrouwen van een kind gewerkt en doet het kind zelfkennis en eigenwaarde op. Dit is iets waar een kind de rest van zijn leven wat aan heeft.

Wat is het verschil tussen Kindertherapie en Kindercoaching?
Kort gezegd zou je kunnen zeggen dat een kindertherapeut graaft, spit, delft en wroet in de grond.
De kindertherapeut gaat uiteindelijk via diepgravende processen naar een mooie vruchtbare akker. Onnodige en overbodige zaken worden verwijderd, oude resten worden verbrand en er blijft alleen maar schone grond over.
De kindercoach zoekt samen met kinderen en ouders naar schatten en mooie vondsten die op de grond en net onder de oppervlakte liggen. Door het gebruik van praktisch gereedschap worden de schatten opgespoord, op waarde beoordeeld, zo nodig opgepoetst en behandeld voor tentoonstelling of gebruik.
Een kindercoach neemt de bouwgrond voor lief en gaat met de gevonden voorwerpen aan het werk.
Alles wat gevonden wordt krijgt een functie en wordt meegenomen naar de toekomst. Mochten er toch storende objecten worden gevonden dan worden deze alleen afgevoerd als kind en ouders heel zeker weten dat het weg mag.
Ik ben zowel opgeleid als Kindercoach als ook erkent HBO Kindertherapeut dus wat betekend dit dan voor mijn werkwijze? Voor mij betekend dit concreet dat ik:
– Zowel in het hier en nu praktisch en oplossingsgericht werk maar ook wanneer dat nodig is kan werken aan de dieperliggende oorzaak van het probleem
– Van verschillende werkvormen en therapiebehandelingen (zoals bijvoorbeeld EMDR)gebruik maak.
– Zowel kortdurende als langdurige trajecten aan kan gaan.
– Altijd geloof in de eigen kracht en wijsheid van het kind
– Altijd het tempo van het kind volg
– Samen met ouders beslis of het handig is als ouders even, voortdurend of helemaal niet aanwezig zijn bij de gesprekken\ met het kind
– Er kan altijd een ouder- begeleidingstraject naast het kind traject worden aangeboden tenzij dit conflicterende belangen met zich mee brengt. Dan zal het kindtraject prevaleren en zal ik mijn uiterste best doen om voor de ouder(s) een goede doorverwijzing op gang te brengen.
– Ik werk met name integratief, coachend en intuïtief dus niet met vaststaande protocollen maar ben wel op de hoogte van en zet waar mogelijk ook in- op methoden die wetenschappelijk onderbouwd en bewezen effectief zijn.

Kindertherapie, voor wie?
Voor ouders:
Wanneer er een officieel psychologisch onderzoek bij een kind is afgenomen en er is door een psycholoog of psychiater een diagnose gesteld (volgens de DSM 5) dan kan dat als ouders veel (h)erkenning en rust maar ook onzekerheid geven. Er is dan misschien officieel vastgesteld waar uw kind last van heeft en hopelijk herkent u uw kind daar ook in en zijn er puzzelstukjes op zijn plek gevallen. Maar nu; hoe moet je verder? Het kind moet immers nog steeds voldoen aan de eisen die gezin, school en maatschappij stellen en zijn ontwikkeling naar volwassenheid gaat hoe dan ook gewoon verder.
Dat is vaak het moment om rond te kijken naar hulp voor de klacht waartoe het traject van diagnosticeren meestal is ingezet.
Als de diagnose bekend is, begint de zoektocht naar hoe om te gaan met….. of hoe het probleem makkelijker gehanteerd kan worden.
Sommige ouders willen niet dat hun kind een stempel krijgt en zoeken daarom op eigen houtje hulp voor de problemen waar ze met hun kind tegenaan lopen.
En natuurlijk zijn er ook ouders die even een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij opvoedvragen of kinderen die even extra hulp kunnen gebruiken bij leermoeilijkheden of gebeurtenissen die veel impact hebben op hun leven.
Voor kinderen:
De hulp van een kindercoach kan ingeschakeld worden wanneer jouw kind al een tijdje niet lekker in zijn vel zit. Je zou een kindercoach kunnen inschakelen wanneer jouw kind:
- Moeite heeft met sociale vaardigheden
- heel erg onzeker of verlegen is
- moeite heeft om vriendjes te vinden
- slecht in slaap kan komen
- heel veel piekert en zich zorgen maakt over van alles en nog wat
- moeite heeft met het herleiden en uiten van emoties
- regelmatig verdrietig is
- (faal)angstig is
- last heeft van driftbuien
- Hoofdpijn of buikpijnklachten heeft
- een scheiding moet verwerken
- Iemand dierbaars heeft verloren
- Zich onbegrepen voelt
- Op school maar niet tot zijn/haar recht komt
- Iets traumatisch heeft meegemaakt
- Zelf pest of gepest wordt
Dit zijn allemaal problemen die een kind behoorlijk kunnen belemmeren in z’n dagelijks leven, plezier en ontwikkeling. Herken jij jouw kind niet in de kenmerken maar zit hij toch niet lekker in zijn vel? Ook dan kan een kindercoach of therapeut in veel gevallen helpen.


Hoe gaan we aan de slag?
We gaan elkaar eerst rustig leren kennen en daarna vooral spelen, praten en plezier hebben!! We gaan nieuwe dingen/ nieuw gedrag oefenen en ook heel goed proberen/leren voelen hoe het met je gaat in het moment. Ik hou ervan om veel te tekenen, rollenspelletjes te doen, om ontspanningsoefeningen te doen, om te kleien, te bouwen, met playmobil dingen inzichtelijk te maken en om te werken met verhalen. We gaan knutselen, spelletjes doen en gekke opdrachten uitvoeren; maar alleen als het kind dat ook wilt. Ik sluit me namelijk aan bij de wijze waarop het kind de wereld ziet; bij zijn/haar interesses en zoek werkvormen die bij het kind passen. Ik kijk naar wat het kind nodig heeft en stem daar mijn begeleiding op af. Een kind kan pas nieuwe dingen leren, zich uiten en bij verwerking uitkomen als hij/zij zich absoluut veilig en gehoord bij mij voelt. De eerste stap is dan ook altijd het opbouwen van een vertrouwensrelatie; bij het ene kind vraagt dit wat meer ruimte dan bij een ander kind. Mijn ervaring is dat kinderen met een goed gevoel vertrekken. Een meisje van 6 gaf mij misschien wel het mooiste moment t.a.v. mijn werkwijze; “ik kom heel graag want bij jou voel ik me helemaal vrij”.
Ik werk intuïtief (vanuit mijn gevoel op dat moment) maar ik maak natuurlijk ook gebruik van verschillende therapie en behandelmethodieken. Een goede open samenwerking met ouders vind ik erg belangrijk voor het kind en dit bevorderd de vooruitgang die geboekt wordt aanzienlijk. Ik vraag daarbij van ouders om mee te bewegen in het proces van het kind en ik zal ouders daar actief bij betrekken.

Tips voor ouders
Er zijn natuurlijk ook veel dingen die je als ouder zelf kunt doen om je kind te helpen als het niet goed in z’n vel zit. Waarschijnlijk heb je al veel geprobeerd Ik hoor graag wat er voor jullie werkt en ik zal tijdens de begeleiding van uw kind natuurlijk ook inzichten en passende adviezen proberen te geven aan ouders en eventueel aan school. Dit is alvast een mooi begin:
- Sluit samen de dag af
Het is belangrijk voor kinderen om aan eind van de dag hun hoofd te legen. Zeker voor kinderen die de neiging hebben om te piekeren. Zo geef je je kind de tijd om z’n zorgen van die dag en voor de volgende dag te uiten, zodat hij dat in bed niet meer hoeft te doen. Dit kan je doen door voor het slapen gaan echt even met je kind te praten. Daarnaast zijn verschillende materialen op de markt om dit op een leuke manier te doen. Zo heb je bijvoorbeeld het boekje “Slaapklets” en de “ Onder Je Kussen” kaartjes. Deze producten zijn leuk en goed maar je kunt ook zelf zoiets maken, eventueel samen met je kind.
- Benoem kwaliteiten van je kind
Misschien herken je het wel bij jezelf. Iemand zegt bijvoorbeeld dat je mooi bent, maar dat gaat zo het ene oor in en het andere oor uit, omdat je het zelf niet gelooft. Zo werkt het ook bij kinderen. Een onzeker kind krijgt niet van de ene op de andere dag zelfvertrouwen. Laat je kind daarom regelmatig kwaliteiten van zichzelf benoemen. Het spel: Schatgravers is een goede oefening hiervoor. Je kunt eventueel ook dit spel zelf namaken. Let hierbij wel op dat je complimenten en de kwaliteiten die je benoemd niet een fixed-mindset bevorderen; geef vooral complimenten t.a.v. het proces; dus liever niet te vaak ‘wat een prachtige tekening’ maar eerder ‘wat heb jij fijn getekend zeg’.
- Benoem emoties
Je kunt vrij gemakkelijk zelf een emotie-rad maken/knutselen zodat het kind emoties die het niet meteen kan benoemen, wel al ruimte kan geven. Ze worden dan erkent (‘Ik zie dat jij heel boos bent’) waardoor de heftigheid vaak al wat afzwakt en er later wel over gepraat kan worden (‘wat zorgde ervoor dat je net zo boos was?’ en ‘waar voelde je dat in je lijf?’). Het boek ‘draakje vurig’ vind ik een prettig boekje hiervoor.
- Stel ‘super-vragen’
Wanneer een kind niet lekker in z’n vel zit, kan hij negatief blijven denken. “Niemand vindt mij leuk”, “Ik ben dom”, “Ik kan dat niet” en noem zo maar op. Hier kan een kind soms moeilijk uit komen. Jij kunt je kind helpen door bepaalde vragen te stellen.
- Is het waar wat jij denkt?
- Weet je wel echt zeker dat het waar is?
- Hoe voelt het van binnen wanneer je deze gedachte gelooft?
- Hoe voel je je zonder deze gedachte?
Het prentenboek “Tijger Tijger is het waar?” van Byron Katie is hierbij zeker voor jonge kinderen een aanrader. Binnenkort zet ik nog meer mooie boekentips voor kinderen op de website onder het kopje ‘inspiratie’. Leuke tips zijn altijd welkom.
