Voor de behandeling van Trauma’s kan ik zowel met volwassenen als met kinderen werken a.d.h.v. de EMDR en/of de MatriXmethode. Ik zal hieronder beide methoden toelichten en proberen helder aan te geven wat je er van kunt verwachten. Neem gerust contact op als je vragen hebt of wanneer je het gewoon heel spannend vindt om een dergelijke begeleiding aan te gaan.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken.

Jaarlijks maken duizenden kinderen in Nederland een schokkende gebeurtenis mee. Het kan variëren van een verkeersongeluk tot mishandeling en incest. Kinderen kunnen moeite hebben om zo’n trauma te verwerken, en dat kan leiden tot langdurige klachten. EMDR is ook bij kinderen en eerste-keuze behandeling voor de gevolgen van psychotrauma. In onderstaande filmpjes ziet u hoe een EMDR behandeling in zijn werk gaat.

EMDR is in 1989 door Francine Shapiro ontwikkeld om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij andere problemen en klachten, zoals bijvoorbeeld angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering en chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden toegepast.

En wat is dan EMDR-

De i achter EMDR-i staat voor ‘integratieve psychotherapie’. Deze therapeut is in staat om een klacht samenhangend te beoordelen en kan op basis daarvan de cliënt begeleiden in het adequaat en duurzaam oplossen van die klacht. Daartoe beschikt de integratieve therapeut over verschillende behandelvormen, waarvan EMDR tot de mogelijkheden behoort. Het beleven van de angst is bijzonder naar en heeft iemand (ooit) alleen beleefd; bijvoorbeeld als klein kind, als puber, als student, als startende werknemer. Het angstige beeld ontdoen van zijn lading – via de klassieke EMDR aanpak – is de eerste stap, maar daarmee kan ‘dat gevoel van alleen’, van die persoon die u toen was en die er toen zo alleen voor heeft gestaan, ook nu nog een onaangenaam gevoel geven. Dan is er een tweede stap nodig: om nu als volwassene innerlijk te zorgen voor die jongere persoon in u die zich destijds zo bang en alleen heeft gevoeld. Door die integratie kan échte innerlijke rust bestaan.

https://youtu.be/1wrKTh1YxvA

https://youtu.be/3cSDtzfUe5M

Wat is de MatriXmethode?

De MatriXmethode is ontwikkeld door Ingrid Stoop. Ik ben sinds 2018 gecertificeerd MatriX-coach. Meer uitleg volgt zo snel mogelijk.